De “Bucket” methode en FinRust

Kees-Jan apr 24, 2023 Algemeen 0

De Bucketmethode van Paul Armson komt voort uit de bredere visie van lifestyle financial planning. Bij zijn methode werk je toe naar financiële vrijheid, dat is het doel. Hiermee helpt hij klanten bij het ontdekken, bereiken en behouden van hun ideale levensstijl, wat er ook gebeurt. Lifeplanning en financial planning komen dan samen.

De methode

Terug naar de bucketmethode. Deze heet zo omdat het financiële leven van de klant voorgesteld wordt als een emmer. In de emmer zit spaargeld, beleggingen en ander eenvoudig contant te maken vermogen. Deze loopt vol doordat er geld bijkomt uit bijvoorbeeld arbeid, dividend of huuropbrengsten. De emmer loopt leeg door je levensstijl. Drie dingen gebeuren met de emmer:

  1. De emmer raakt leeg. Je hebt geen geld meer om je ideale levensstijl vol te houden.
  2. De emmer stroomt over. Je hebt misschien wel te lang gewerkt, terwijl je eerder leuke dingen had kunnen doen.
  3. De emmer is gevuld, maar stroomt niet over. Je kunt zonder zorgen leven en genieten van je vrije tijd.

De waarde van een huis, pensioen/lijfrente en een eigen bedrijf is vermogen, maar zit niet in de bucket. Een huis of bedrijf kan alleen liquide gemaakt wordt bij verkoop. De winst loopt dan in de bucket. Pensioengeld of lijfrenteuitkeringen komen op een bepaald moment ook als inkomsten in de bucket. Kenmerk van bovengenoemde vermogensbestanddelen is dat ze wel waarde vertegenwoordigen, maar dat je er niet mee kunt betalen. Wordt een vermogensbestanddeel verkocht? Dan loopt dat bedrag weer in de bucket.

Door op deze manier te werken kan je eenvoudig antwoord geven op vragen van klanten zoals:

  • Kan ik goed met pensioen en zo ja eerder stoppen met werken?
  • Hoe moet het financieel als mijn partner overlijdt?
  • Wat gebeurt er als ik arbeidsongeschikt word?

De praktijk

Om de klant mee te nemen met het idee van de bucket methode is het van belang om een duidelijke introductie te geven. De reden is simpel: je wil de klant meenemen in het verhaal en niet verzanden in het verzamelen en invoeren van veel gegevens. Men wil gelijk zien hoe men er financieel voor staat. De bucketmethode is hier ook heel geschikt voor omdat er met name vanuit de cashflow wordt geredeneerd. Het kan dus simpel worden gehouden!

Voor de meeste Nederlander is het helaas zo dat de bucket vaker tekortschiet dan dat deze toereikend is. Er is dus in de meeste gevallen kapitaal nodig om de bucket te vullen. Bij FinRust laten we zien hoe de cashflow zich door de tijd heen ontwikkelt. Als er een tekort is dan kan FinRust eenvoudig berekenen hoeveel er gespaard of belegd moet worden om het tekort op te vullen. Doordat de pensioengegevens al ingeladen zijn via DigiD is het eenvoudig om (deel)vragen over het overlijdensrisico en het arbeidsongeschiktheidsscenario te beantwoorden.

Michiel van Vugt (NNEK) heeft het boek ‘Enough’ van Paul Armson vertaald voor de Nederlandse markt. Hij heeft meegeschreven aan deze blog.

Wil je het boek ontvangen? Stuur dan een berichtje naar kees-jan@finrust.nl Er is een beperkt aantal boeken beschikbaar en op = op.

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin