Lijfrente opbouw advies stappenplan (2)

Tessa Berger nov 13, 2023 Algemeen 0

In deze tweedelige blog serie delen we een stappenplan voor lijfrente opbouw advies. We delen in dit blog de laatste vijf stappen. Vorige week deelden we de eerste vijf stappen. Je kunt ze hier teruglezen.

Door de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen zal het huidige Nederlandse pensioenstelsel behoorlijk veranderen. Dat heeft gevolgen voor de werknemer in loondienst, de ondernemer en de zzp’er. Het opbouwen van een lijfrente wordt aantrekkelijker en daardoor is het belangrijk dat deze groep mensen weten wat ze met een lijfrente kunnen en hoe die wordt opgebouwd. Verder wijzigt de vermogensrendementsheffing en wordt beleggen in box 3 minder aantrekkelijk. Hier kun jij als adviseur een belangrijke rol in spelen!

5. Adviesgesprek en inzicht

De volgende stap is het daadwerkelijke adviesgesprek. De klant komt (hopelijk) weer enthousiast naar je toe om de mogelijkheden voor het opbouwen van het pensioen met jou te bespreken. Als alles is ingeladen in FinRust kun je een mogelijk tekort zien dat ontstaat door een geringe pensioenopbouw.

Als adviseur houd je rekening met de bestaande inkomsten en het vermogen. Je kunt de onderstaande oplossingsrichtingen aanbieden aan de klant:

 1. Vrij sparen in box 3
 2. Vrij beleggen in box 3
 3. Lijfrente sparen in box 1
 4. Lijfrente beleggen in box 1

Je kunt gaan rekenen welke oplossing het beste is voor de klant, wat je waarschijnlijk ook altijd zo gedaan hebt. FinRust heeft met jou als adviseur meegedacht en we zijn met een oplossing gekomen, waardoor je niet meer zelf hoeft te rekenen aan vermogensoplossingen.

We hebben een rekentool die dat voor jou doet. Met deze rekentool krijg je vier (bij één persoon) of zes (bij twee personen) voorbeeldoplossingen. Deze voor-beeldoplossingen kun je toevoegen aan de berekening, waardoor het tekort voor de klant is opgelost. Dat scheelt jou een hoop werk, en de klant heeft ook gelijk een beeld van de mogelijke oplossingen. Heel eenvoudig dus!

Hoe gebruik je het?

 1. Je start met een (vroeg)pensioenplanning waaruit een totaal tekort of doelkapitaal komt.
 2. Je kunt bij ‘Vermogen’ bestaand vermogen toevoegen, die het netto tekort verlaagt.
 3. De 4 voorbeeldoplossingen per persoon gaan het resterend netto kapitaal oplossen.
 4. Bij ‘Vermogen’ klik je op ‘Voorbeeldoplossingen genereren’ waarbij je zelf de rendementen van sparen en beleggen kunt aanpassen en de jaarruimte per persoon invullen.
 5. Daarna start de berekening van de voorbeeldoplossingen. Dit duurt een tiental seconden.
 6. Als de berekening afgerond is verschijnen 4 (bij 1 persoon) of 6 (bij 2 partners) voorbeeldoplossingen in een overzicht.
 7. Deze kun je bespreken en de gekozen oplossing kopiëren (met + icoon rechts van de oplossing) naar het cijferoverzicht bij Vermogen om het doelkapitaal op te lossen.
 8. Je kunt de oplossingen evt. opnieuw genereren als er wijzigingen in het Vermogen zijn.

Bekijk hier een video over de nieuwe functie.

Na het toevoegen van een lijfrente beleggen kun je een aanbieder en het beleggingsprofiel bespreken. Je kunt kiezen uit: Brand New Day, OAKK, NNEK, Semmi, Scildon, Index People, Doelbeleggen.

6. Keuze lijfrentevariant

Wanneer de klant alle opties heeft gezien, komt er een keuze tot stand. Mogelijk voor een lijfrente. In dat geval is het belangrijk welke mogelijkheden er zijn om de inhaal- of jaarruimte te benutten. Daarbij kun je de volgende vragen stellen:

 • Is er voldoende vermogen om te storten?
 • Is er voldoende ruimte om te benutten?

Sinds juli 2023 is de jaarruimte verhoogd en is er vaak voldoende ruimte, waardoor de laatste vraag misschien overbodig is. Toch is het belangrijk om die vraag niet over het hoofd te zien.

Bekijk hier een voorbeeldrapport lijfrente opbouw advies.

8. & 9. Vergelijken en afsluiten

Na de keuze voor het opbouwen van een lijfrente, kun je diverse lijfrentes vergelijken. Het uiteindelijk gekozen lijfrenteopbouw product zet je in FinRust. In FinRust kun je een rapport voor Lijfrente opbouw inclusief WFT afdrukken voor een sluitend dossier!

10. Periodiek contact over lijfrente veranderingen

Nadat het lijfrenteopbouw product is afgesloten, kun je met de klant afspreken om periodiek contact te hebben over dit product. Er kan veel veranderen aan de persoonlijke (financiële) situatie van de klant en het is belangrijk dat je samen met de klant de veranderingen bijhoudt.

Je toetst dan de periodieke inleg binnen de jaarruimte en je houdt bij of de ontwikkelingen van het vermogen nog op de koers van het plan liggen. Je kunt hiervoor een jaarlijkse fee afspreken.

Meer over lijfrentes?

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin