Adviseur juist nu nodig: grote groepen stevenen af op een pensioentekort!

Kees-Jan apr 16, 2018 Algemeen 0

In onze vorige blog bespraken we hoe je de klanten interesseert voor een pensioenplan. De vier stappen zijn: stroomlijn het pensioeninzicht proces (in combinatie met pensioen software), definieer de doelgroepen, denk na over je verdienmodel en benader je doelgroepen. Per blog verdiepen wij de stap. Deze week aan de beurt ‘definieer de doelgroepen’.

In de onderstaande tabel staan groepen Nederlanders die een pensioentekort hebben (uitgaande van de 70% norm van het huidig inkomen. Het pensioeninkomen is aangevuld met alle vormen van vermogensopbouw en de lagere kosten van een hypotheekvrij huis). Hieraan kan je als adviseur bepalen welke doelgroep effectief zijn om te benaderen.Per groep lichten we de opvallende zaken eruit.

Werknemers

31% van de werknemers heeft een ontoereikend pensioen. Dit is zoals gezegd inclusief alle vormen van vermogensopbouw en de lagere kosten van een hypotheekvrij huis.

Zzp’ers

43% van de Zzp’ers een ontoereikend pensioen. Bij de groep Zzp’ers rekenen we ook de DGA die zichzelf loon uitkeert maar geen personeel in dienst heeft. Ook hier is het percentage inclusief alle vormen van vermogensopbouw en de lagere kosten van een hypotheekvrij huis.

Zzp’ers hebben vrijwel altijd een klein tweede pijler pensioen. Op het moment dat ze Zzp’er worden bouwen ze geen tweede pijler pensioen meer op. Deze groep loopt dus risico op een zeer karig pensioen. Gedeeltelijk compenseert de Zzp‘er zijn lagere tweede pijler pensioen door zelf te sparen. Via bijvoorbeeld beleggings- en pensioenproducten. Verder hebben Zzp’ers meer vermogen opgebouwd in de eigen woning. Als laatste kan een Zzp’er natuurlijk zijn ondernemingsvermogen aanspreken.

Zoals gezegd zal 43% van de Zzp’ers geen toereikend pensioen opbouwen als we uitgaan van de 70% norm. Voor werknemers is dat 31%. Zzp’ers bouwen dus vaker dan werknemers geen toereikend pensioen op.

Conclusie

Grote groepen Nederlanders bouwen onvoldoende pensioen op: zowel Zzp’ers als werknemers. Op basis van goed pensioeninzicht en -overzicht kunnen Nederlanders keuzes maken voor hun pensioen. FinRust pensioen software kan adviseurs helpen om heel snel en laagdrempelig pensioeninzicht te bieden aan alle doelgroepen. Dit betekent dat de adviseur betaalbaar wordt voor heel veel Nederlanders die willen weten hoe hun pensioen ervoor staat en wat ze kunnen doen!

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het artikel van Leontine Treur. Dit artikel kan je hier lezen (Treur, 2018).

 

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin