5 tips voor effectieve pensioencommunicatie aan werknemers

Kees-Jan mrt 14, 2019 Algemeen 0

Steeds meer werkgevers behandelen pensioen als een volwaardige arbeidsvoorwaarde. Hoe kun je als adviseur bijdragen aan effectieve pensioencommunicatie aan werknemers? Vijf tips!

  1. Maak het persoonlijk

Werknemers willen weten waar ze op gezinsniveau aan toe zijn. Een algemene presentatie is daarbij niet voldoende. Aan het einde van zo’n presentatie weet de werknemer nog steeds niet hoeveel het pensioeninkomen zal zijn en of dat genoeg is. Een persoonlijk gesprek is dus vereist.

  1. Lever snel en tastbaar resultaat

Een werknemer wil dus weten hoe hij of zij er met zijn gezin voorstaat. Hoeveel netto inkomen per maand is er nu, wat wordt dit straks en is er een tekort? Biedt de werknemer snel en effectief overzicht en inzicht en geef de werknemer een helder verslag mee. Zo kan hij of zij thuis ook uitleggen wat de situatie is. FinRust kan je helpen werknemers binnen een uur effectief inzicht in de financiële situatie te bieden.

  1. Druk het tekort uit in een kapitaal

Om de werknemer duidelijk inzicht en handelingsperspectief te bieden kan je het gewenste netto (besteedbaar) inkomen vergelijken met het daadwerkelijk verwachte inkomen en een doelkapitaal uitrekenen waarmee de werknemer aan de slag kan.

  1. Geef snel antwoord op de meest gestelde vraag: kan ik eerder stoppen?

De meest brandende vraag van iedere werknemer is: kan ik eerder stoppen? FinRust biedt de mogelijkheid om alle pensioenen om te rekenen naar de gewenste pensioenleeftijd. Hierdoor ontstaat een nieuw doelkapitaal. Door het nieuwe doelkapitaal te vergelijken met het doelkapitaal in de standaard situatie ziet de werknemer snel of het haalbaar is om eerder te stoppen.

  1. Biedt mogelijkheden.

Als aan het einde van het gesprek blijkt dat de werknemer een pensioentekort heeft, geef dan mogelijkheden om er iets aan te doen. Dit kan bijvoorbeeld een vervolggesprek zijn. Wil je zelf niet zo’n vervolggesprek doen, verwijs dan door naar een adviseur die dit wel doet. Het is belangrijk dat de werknemer beeld heeft bij de mogelijke vervolgstappen. Laat dit ook in het rapport terugkomen dat je aan de werknemer meegeeft.

Op deze manier help je werknemers aan inzicht en biedt je werkgevers meerdere voordelen:

  • Help werkgevers te voldoen aan de wet op gebied van pensioencommunicatie.
  • Zet de pensioenregeling om van een verplichting met soms negatieve lading naar een arbeidsvoorwaarde met meerwaarde.
  • Bied medewerkers financiële rust en een basis voor eigen keuzes over het eigen pensioen.
  • Help medewerkers met de financiële kant van duurzame inzetbaarheid en schets de mogelijkheden van deeltijd- en vroegpensioen.

 

 

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin