Persbericht: “HOU HET SIMPEL EN HELP NEDERLANDERS AAN EEN BETERE FINANCIELE BASIS”

Robert-Jan Vugts nov 18, 2020 Algemeen 0

FinRust vindt het van cruciaal belang dat financieel adviseurs hun relaties financieel inzicht bieden en informeren over vermogensopbouw- en lange termijn beleggen. Dit om de financiële weerbaarheid van consumenten te vergroten. Om dit proces te versterken is vanaf vandaag Easy B van Scildon beschikbaar als beleggingsoptie in FinRust.

Weerstandsvermogen is te beperkt

“De AFM, het Centraal Planbureau en ook de Minister van Financiën hebben indringend aandacht gevraagd voor het beperkte financiële weerstandsvermogen van consumenten op dit moment. Naar mijn mening volkomen terecht”, aldus Marco Kok, directeur van FinRust.

“Velen hebben hun inkomen als gevolg van het coronavirus onverwacht sterk zien dalen. Ruim 36.000 consumenten met een hypotheek zijn sinds de coronacrisis door de financiële sector met een rentepauze enigszins geholpen. Maar het is duidelijk dat in de komende maanden de financiële druk bij grote groepen consumenten groter zal worden.”.

“De rente over spaargeld is historisch laag. Kijk je naar de inflatie, dan leidt sparen automatisch tot vermogensvermindering. En dat in een tijd waarin burgers juist meer eigen reserves moeten hebben. Er is een opeenhoping van maatregelen en ontwikkelingen die van burgers vraagt zelf te zorgen voor een stevig financieel vangnet. Kijk bijvoorbeeld naar de beperkingen rondom de maximale financiering van hypotheken bij aankoop van een woning. Het vervangen van garantie op uitkering bij pensioen door garantie op bijdrage van premie. Of naar de beperkingen in rechten op de duur van alimentatie en uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.”

We moeten af van het beeld dat beleggen om speculatie draait

“Het langjarig bouwen aan vermogensgroei waarbij ook gebruik wordt gemaakt van beleggingen is op dit moment voor de meeste consumenten de enige mogelijkheid. En dat is iets anders dan speculeren. Wat ons als sector parten speelt, stelt Marco Kok, is de beeldvorming waarin beleggen wordt gezien als een vorm van roulette. Waarbij het gaat om snelle winsten in korte tijd met hoge risico’s.”. En dat is beleggen voor de langere termijn uiteraard niet.

“Feitelijk helpt een adviseur de consument al geweldig indien hij zijn klant stimuleert over langere periode maandelijks met een beperkt bedrag te beleggen. Het is niet spectaculair en misschien zelfs een beetje saai. Maar het leidt wel tot vermogensgroei en versterking van de financiële weerbaarheid.”

Hou het simpel!

“Wij merken dat ‘beleggen’ bij veel adviseurs op aarzelingen stuit. Financieel adviseurs “houden” van zekerheid en associëren beleggen snel met “onzekerheid”. Daarnaast is niet voor iedereen duidelijk wat zij nu wel of niet op grond van hun Wft-vergunning mogen. Tot slot zijn de bestaande advies softwarepakketten niet uitgerust om op een eenvoudige wijze inzicht te geven in vermogensopbouw.

“Wij zijn zelf als financieel adviseur ‘groot geworden’ en nog dagelijks spreek ik ‘gewone’ consumenten. Vanuit die praktijkervaring is FinRust ontstaan. Software waarmee elke adviseur kan werken en die klanten heel snel inzicht kan geven wat beleggen voor die klant op termijn kan betekenen. Bovendien geeft ons platform de klant ook tussentijds goed inzicht in de ontwikkelingen. Wij hebben gekozen om niet, zoals sommige private bankers, te komen met dikke rapporten met gedetailleerde grafieken. Iedere deskundige weet dat de informatie al verouderd is op het moment dat het nietje door het rapport gaat.  Hou het simpel op een zodanig wijze dat iedereen het snapt en er goed en snel mee kan werken. Dit is hoe wij bij FinRust software hebben ontwikkeld. Onlangs is deze software in een onderzoek van Bureau DFO door financieel adviseurs als de beste beoordeeld.”

Laten we samen zorgen voor een betere financiële basis

Veel partijen in onze sector kunnen bijdragen om consumenten een sterkere, financiële basis te geven. Of het nu gaat om de toezichthouder, de politiek, opleiders, aanbieders, beroepsorganisaties, vakbladen, softwareontwikkelaars: iedereen kan bijdragen aan het versterken van het financiële draagvlak bij consumenten. De toevoeging van Easy B van Scildon als beleggingsoptie in FinRust helpt adviseurs om met hun klanten in gesprek te gaan en te blijven over het onderwerp beleggen. FinRust is van plan het aantal beschikbare beleggingsopties binnen het platform verder uit te breiden.

Amstelveen, 18 november 2020

Over FinRust

Het FinRust platform heeft als missie “Iedereen verdient financieel inzicht” en helpt financieel adviseurs, administratiekantoren en accountants om Nederlanders laagdrempelig en effectief financieel inzicht te bieden en financiële risico’s, vermogensopbouw en beleggen bespreekbaar te maken.


Voor meer informatie:

 

FinRust / Marco Kok (tevens directeur van www.kokadvies.nl)

0654388275

marco@finrust.nl

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin