AFLOSSINGSVRIJ IS NIET AFLOSSINGSVRIJ!

Kees-Jan nov 27, 2017 Algemeen 0

Meer dan de helft van de hypotheekschuld in Nederland is aflossingsvrij. In tegenstelling tot wat het woord ‘aflossingsvrij’ doet vermoeden, dient men deze hypotheken aan het einde van de looptijd wél af te lossen! Als je tijdens de looptijd niet voor aflossing spaart, moet je bij de meeste banken na 30 jaar een nieuwe hypotheek afsluiten die de oude vervangt (én aflost dus).

Dit is het moment dat problemen kunnen ontstaan. Het gezinsinkomen (b.v. tijdens pensioen) kan te laag zijn om eenzelfde hypotheekbedrag te lenen. Verder kunnen de lasten aanzienlijk oplopen door het wegvallen van fiscale voordelen en een hogere hypotheekrente.

Zoals de AFM en DNB al aangaven is het belangrijk (voor hypotheekverstrekkers én adviseurs) om klanten proactief inzicht te bieden in hun financiële situatie en de betaalbaarheid van de aflossingsvrije hypotheek in de toekomst. Met dit inzicht kunnen klanten als het nodig blijkt maatregelen nemen en kunnen problemen voorkomen worden.

Hypotheekverstrekkers en financieel adviseurs kunnen cq. moeten 3 stappen zetten:

1. Identificeer de risico’s

Segmenteer de klanten met een aflossingsvrije hypotheek naar risico. Start met de klanten met het hoogste risico (b.v. 100% aflossingsvrij, hypotheek > 75% marktwaarde woning, einde looptijd binnen 10 jaar).

2. Benader klanten proactief

Leg contact met deze klanten om een afspraak te maken. Leg de situatie uit en biedt laagdrempelig en betaalbaar inzicht in de financiële situatie van de klant en bepaal samen de gewenste maatregelen.

3. Help klanten op langere termijn

Houd de vinger aan de pols bij het uitvoeren van de maatregelen. Dit kan ook onder een periodieke check vallen die bijvoorbeeld bij een service abonnement hoort.

Zo kunt u in drie stappen snel uw klant weer financiële rust geven. FinRust helpt om snel inzicht te bieden in de financiële situatie nu en in de toekomst en kan u als adviseur helpen om uw klanten betaalbaar en effectief van dienst te zijn rondom aflossingsvrije hypotheken.

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin